Naszą misją jest inspirować i rozwijać ludzi – w każdej chwili: jeden człowiek, jedna kawa, jedno miejsce.
To nasi pracownicy, których nazywamy Partnerami, wcielają w życie misję Starbucks.

Poznaj nas lepiej

Nasi partnerzy

  • Kasia Joniec

    Kasia Joniec

    Kierownik Regionalny, Bukareszt

    Dowiedz się więcej

    Swoja przygodę w Starbucks zaczęłam 8 lat temu jako Barista, kiedy po pierwszym roku studiów szukałam wakacyjnego zajęcia. Ponieważ była to moja pierwsza praca, już od początku byłam pozytywnie zaskoczona przyjęciem mnie do zespołu – coffee tasting przygotowany przez mojego Store Managera, z wieloma kawowymi ciekawostkami zapamiętałam do dziś. Starbucks od początku był dla mnie trzecim (a często nawet pierwszym) miejscem i pozwolił mi rozwinąć się zawodowo, a dzięki poznaniu każdego obszaru w strukturze kawiarni, dziś mogę dzielić się moją wiedzą i doświadczeniem z innymi partnerami.

    To co cenie sobie najbardziej w marce to zdecydowanie ludzie – przez ostatnie 8 lat spotkałam wiele osób, które inspirowały mnie do bycia lepszym, motywowały do wyjścia poza strefę komfortu i dziś są moimi przyjaciółmi nie tylko w pracy, ale tez w życiu prywatnym.

    To co łączy Starbucks i Amrest to dla mnie zdecydowanie nasza kultura Wszystko Jest Możliwe i sama wielokrotnie byłam częścią dokonywania „niemożliwego” :) Ale to za co najbardziej lubię pracę w Starbucks to fakt, że pozwala mi spełniać marzenia. Dziś mieszkam w Bukareszcie i pracuję jako District Manager, łącząc pracę z moją największą pasją – podróżowaniem. I jestem przekonana, że to nie koniec mojej zawodowej ścieżki!

  • Asia Kozik

    Asia Kozik

    Kierownik Kawiarni, Warszawa

    Dowiedz się więcej

    Moja kariera w gastronomii rozwinęła się w Londynie, gdzie przez prawie 6 lat prowadziłam małą kawiarenkę przy bardzo ruchliwej High Street.
    Już wtedy wiedziałam, że praca z ludźmi a przy tym parzenie dobrej kawy to jedyne co chce w życiu robić 😊. Goście odwiedzający nasze miejsce każdego dnia, koledzy pracujący ze mną za barem i kawiarnia tętniąca życiem! Polubiłam to szybkie tempo. Po wielu latach zdecydowaliśmy się z mężem i córką wrócić do Polski i to, czego najbardziej się obawiałam to fakt, że moje doświadczenie za granicą nie zostanie docenione w kraju. Mimo ukończonych studiów z zarządzania obawiałam się, że będę musiała wszystko zaczynać od początku, a stawka, jaką dostanę na początek będzie bardzo niska.

    Ale będąc optymistką, jeszcze przed wyjazdem opowiadałam wszystkim w Anglii, że jeśli pracować w Polsce, to tylko w Starbucks. Dlaczego? To bardzo proste: jestem osobą roześmianą, pozytywnie nastawioną do życia i nie lubiącą się nudzić w pracy, a właśnie tak postrzegałam pracowników Starbucks’a na całym świecie. Po przyjeździe do kraju od razu wysłałam CV do Starbucks, nie wiedząc do końca czy będzie to miejsce dla mnie, ale bardzo, bardzo chciałam się dostać.
    Po kilku rozmowach z Olgą, z działu rekrutacji okazało się, że mnie chcą 😊 Nawet nie wiecie jak się cieszyłam! Warunki zaproponowane mi na początku były super, więc z największą radością 1 lutego 2017 podpisałam umowę i rozpoczęłam pracę dla Starbucks Polska.

    Od tego czasu minęły już prawie 2 lata - jestem Store Managerem i mogę śmiało powiedzieć, że nigdy w życiu, nawet na studiach, nie nauczyłam się tak wiele o biznesie jak tutaj, i to tak szybko.

    Ciągle staje naprzeciw nowych wyzwań, a zmiana, to moje drugie imię 😉 Ale nie zamieniłabym tego na nic innego!
    Szkolę, zatrudniam, prowadzę swoją kawiarnię, a przy tym mam najlepszy zespół, jaki można sobie wymarzyć!
    Pozdrawiam i do zobaczenia w Starbucks - za barem 😉

  • Monika Wasilewska

    Monika Wasilewska

    Zastępca Kierownika Kawiarni, Szczecin

    Dowiedz się więcej

    Do Starbucks trafiłam ponad 3 lata temu. Na początku była to dla mnie praca dodatkowa, dzięki której mogłam dorobić na studiach. Jednak nie spodziewałam się, że spotkam na swojej drodze tylu wspaniałych ludzi, pełnych pasji i uśmiechu. Starbucks dla mnie to miejsce, które nie jest tylko pracą, ale również miejscem spotkań z przyjaciółmi, rozmowy z gośćmi - poznawanie nowych ludzi i wspaniała atmosfera każdego dnia.

    Praca w Starbucks dała mi bardzo dużą możliwość rozwoju i nauki. Zaczynałam jako Barista, mój rozwój w firmie był bardzo dynamiczny, szybko awansowałam na stanowisko Młodszego Kierownika Zmiany. W przeciągu kolejnego roku miałam możliwość awansowania na kolejne dwa stanowiska: Kierownika Zmiany i Zastępcę Kierownika Kawiarni, co było nie lada wyzwaniem. Aktualnie jestem w trakcie szkolenia na Kierownika Kawiarni J Wszystko dzięki ludziom, którzy obdarzyli mnie zaufaniem i we mnie wierzyli oraz wsparciu, jakie dostałam w tym czasie.

    Obecnie w swojej kawiarni prowadzę obszar People Managera - zajmuje się rekrutacją, rozwojem innych oraz szkoleniami . Największą radość sprawia mi wspieranie partnerów w ich rozwoju oraz patrzenie na ich sukcesy. Idąc do pracy największą dawkę energii dają mi ludzie, z którymi mam przyjemność pracować oraz goście, którzy do nas przychodzą nie tylko po kawę.

  • Eleonora Wołczecka-Metyk

    Eleonora Wołczecka-Metyk

    HR Dyrektor, Starbucks Global

    Dowiedz się więcej

    Twoja przygoda ze Starbucks rozpoczęła się 11 lat temu. Jak wspominasz swoje początki?

    To był cudowny czas. Swoją przygodę rozpoczynałam jako Kierownik Kawiarni. Pierwszy dzień pracy spędziłam w podróży do Seattle, kolebki Starbucks, gdzie spędziłam 3 miesiące szkoląc się i chłonąc tę niesamowitą atmosferę naszych kawiarni. Przygotowując się do otwarcia pierwszej kawiarni w Polsce, szkoliłam się również w Pradze, gdzie debiutowaliśmy z marką w 2008 roku. Przyznam szczerze, że na początku nie byłam przekonana, czy chcę dołączyć do Starbucks. Wzięłam udział w rekrutacji częściowo za namową mojego męża, trochę z chęci pracy w stabilnej firmie, jednocześnie chciałam związać się z marką, którą znałam i lubiłam. Pamiętam doskonale, jak byłam pozytywnie zaskoczona nie tylko całym procesem rekrutacji, ale też tym, jak firma zainwestowała w moje szkolenie. To mnie ostatecznie przekonało i byłam pewna, że chcę pracować właśnie w takiej organizacji, która inwestuje w ludzi i ich rozwój. A samo otwieranie nowego rynku to coś, co pamięta się przez całe życie! Ta intensywność, poczucie tworzenia czegoś wyjątkowego i wspaniali, zaangażowani ludzie przyczyniły się do tego, że jestem tu dzisiaj.

    Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem, kiedy dołączyłaś do tej marki?

    Wiele rzeczy zaskoczyło mnie pozytywnie, ale chyba najbardziej dwie: fascynujący świat kawy, a także podejście do ludzi. Wcześniej owszem, lubiłam kawę, ale nigdy nie zastanawiałam się co więcej za nią stoi. Starbucks odkrył przede mną wszystkie tajniki tego wspaniałego napoju, nauczyłam się smakować kawę, odróżniać różne nuty smakowe i zaskakujące połączenia, które kawa tworzy z jedzeniem. Chyba największym odkryciem pierwszych paru dni było to, jak nasza kawa pochodząca z regionu Sumatra smakuje z serem pleśniowym – kiedyś nawet nie wyobraziłabym sobie, żeby spróbować razem tych produktów. Jeszcze w Seattle przeszłam szkolenie Coffee Master, które uczy o całej drodze ziarna kawy od zasadzenia do naszego kubka i pamiętam jak z dumą zakładałam czarny fartuch, który wyróżnia naszych Coffee Masterów. To, co mnie również pozytywnie zaskoczyło, to sposób, w jaki podchodzimy w Starbucks do ludzi. Nazywamy się partnerami, bo wszyscy traktujemy się z godnością i szacunkiem. Doceniamy siebie nawzajem i wierzymy w siłę szczerej informacji zwrotnej, która pomaga nam się rozwijać.

    Starbucks kojarzy się gościom z miejscem, w którym można się zrelaksować, złapać oddech. Jaki jest Starbucks od środka?

    Niesamowity! Dla mnie to miejsce, w którym nie można się nudzić, miejsce, w którym codziennie uczę się czegoś nowego. Ta dynamika sprawia, ze każdy dzień jest inny, ciekawy. Zaczynając swoją przygodę, przez myśl mi nie przeszło, że spędzę tu tyle lat. Generalnie lubię zmiany i naturalne dla mnie było przejście na inne stanowisko czy też do innej firmy za jakiś czas. A jednak to, ile się nauczyłam przez te lata, ilu fascynujących, różnorodnych ludzi poznałam, w ilu dziedzinach miałam się okazję rozwinąć, a także jak mogłam zmieniać czy też rozszerzać zakres odpowiedzialności, to wszystko sprawiło, że jestem tu do dziś.

    Dziś zarządzasz obszarem HR na aż 8 europejskich rynkach. Jaki jest Twój klucz do sukcesu?

    Myślę, że ciekawość i otwartość na zmiany. Dla mnie ciągły rozwój jest bardzo ważny, nie lubię się nudzić, kocham środowisko, w którym się dużo dzieje. Spędziłam niesamowite 4 lata jako Kierownik Kawiarni z naszymi partnerami i gośćmi. Pomimo mojego wcześniejszego doświadczenia w zarządzaniu jednostką gastronomiczną, to tu tak naprawdę nauczyłam się jak prowadzić biznes. W trakcie rozwoju na Kierownika Regionalnego pojawiła się okazja przejścia do działu szkoleń. Z moją miłością do pracy z ludźmi, musiałam z niej skorzystać. I tak zaczęłam odpowiadać za szkolenie naszych partnerów na ówczesnych 3 rynkach. Z każdym nowym rynkiem, uczyłam się czegoś nowego. Potem doszły kolejne odpowiedzialności z zakresu HR i objęłam stanowisko strategicznego HR Business Partnera w marce Starbucks. Moja rola w organizacji się zmieniała, zespół powiększał. Teraz jako Dyrektor HR pracuję z 8 rynkami – to niesamowita szkoła pokory i otwartości. Zdecydowanie moja chęć nauki, rozwoju i to, że tak naprawdę lubię zmiany, bardzo pomagały podejmować mi nowe wyzwania.

    Pojawiały się na Twojej drodze zawodowej także trudne momenty?

    Oczywiście, nie zawsze było łatwo. Do dziś pamiętam jeden z trudniejszych dni z czasów pracy w kawiarni, kiedy na skutek niefortunnych zbiegów okoliczności na porannej zmianie przestały działać oba ekspresy do kawy oraz nie dojechała dostawa z produktami spożywczymi. Ale nie poddaliśmy się i obsługiwaliśmy gości rekompensując im brakujące produkty. Obecnie w obszarze HR tych wyzwań jest sporo, działamy w krajach, w których rynek pracy jest trudny, ale mocno inwestujemy w innowacyjne rozwiązania w obszarze HR. Od kilku lat sami produkujemy szkolenia e-learningowe. W zeszłym roku wdrożyliśmy własny HRowy system informatyczny – AmSpace. Skupia on wszystkie praktyki miękkiego HRu w jednym miejscu. To precedens na światową skalę. Ale patrząc na wszystkie dotychczasowe trudności, czy też wyzwania, myślę, że to, co pomogło mi je przetrwać to ludzie, z którymi pracuję i atmosfera, którą tworzą. Jest ona naprawdę wyjątkowa.

    Praca w kawiarni była dla Ciebie początkiem fascynującej kariery. Czy w Starbucks firmie można znaleźć więcej podobnych historii?

    Całe mnóstwo! Bardzo stawiamy na rozwój ludzi, większość stanowisk obsadzamy kandydatami wewnętrznymi. Mamy prężnie działający program Spread Your Wings, gdzie każdy może zgłosić do rozwoju siebie lub swojego pracownika. W samej marce Starbucks w zeszłym roku rozwinęliśmy ponad 1000 managerów! Pracuje z nami wiele osób, które rozpoczynały karierę od stanowiska baristy, myśląc, że to przygoda na chwilę, tymczasem trwa ona już kilka lat. Podchodzimy do kariery dość szeroko, chcemy, aby nasi ludzie robili to, co kochają. Dlatego umożliwiamy im rozszerzenie odpowiedzialności, zmianę stanowiska, czy też wyjazd za granicę. AmRest zarządza 9 markami w 26 krajach, dlatego możliwości są po prostu ogromne.

    Jesteś w firmie od 11 lat. Za co cenisz ją najbardziej?

    Najbardziej za wspaniałą atmosferę, ogromne możliwości nauki i rozwoju, a także niesamowitych ludzi, z którymi pracuję i których poznałam na swojej drodze. Za to, że mogę robić, to co kocham i mieć z tego radość oraz satysfakcję.

  • Mateusz Grzesiak

    Mateusz Grzesiak

    Kierownik Regionalny, Warszawa

    Dowiedz się więcej

    Dołączyłem do Starbucks 12 lutego 2014 roku jako barista, po 3 latach pracy w kinie. Swój pierwszy dzień szkolenia odbyłem dwa dni później, w Walentynki, i okazało się to strzałem w dziesiątkę - zakochałem się w firmie od pierwszego wejrzenia. Należałem od zespołu otwierającego kawiarnię Starbucks na wrocławskim Dworcu Głównym.

    Po 4 latach pracy i ogromnego wsparcia wszystkich moich przełożonych dołączyłem do zespołu Starbucks na wrocławskim rynku już jako Kierownik Kawiarni. Aktualnie szkolę się na stanowisko Kierownika Regionalnego, prowadząc jeden z regionów warszawskich. W Starbucks najbardziej kocham możliwość ciągłej pracy z ludźmi, naszymi partnerami i naszymi Gośćmi oraz nieustanną możliwość nauki, szkoleń wewnętrznych i zdobywania nowej wiedzy. Starbucks to zdecydowanie miejsce dla ludzi z pasją!.

  • Julia Tracz

    Julia Tracz

    Kierownik Kawiarni, Poznań

    Dowiedz się więcej

    Kawa to dla mnie nie tylko napój, który pobudza nas podczas ciężkiego dnia – dla mnie jest to styl życia, który rozpoczął moją przygodę w Starbucks 5 lat temu.

    Pierwsze kroki w kawiarni stawiałam jako Baristka. Moja pasja do kawy dała mi okazję do zostania Store Coffee Masterem, District Coffee Masterem, a w końcu koordynatorem Coffee Masterów w Polsce. Dzięki temu, miałam przyjemność szkolić Regionalnego Barista Championa 2017 oraz polskiego zwycięzcę zawodów Barista Championship 2016.

    Obecnie zajmuję stanowisko Kierownika Kawiarni. Starbucks nauczył mnie łączenia pasji kawowej z rozwojem osobistym i zawodowym. W naszej firmie stale rozwijam moją świadomość biznesu oraz przedsiębiorczość mogąc łączyć pracę ze studiami na kierunku Zarządzanie.

    AmRest cenię sobie przede wszystkim za naszą niesamowitą kulturę – Wszystko Jest Możliwe - i pracę w biznesie nastawionym przede wszystkim na ludzi. Czerpię ogromną przyjemność z możliwości rozwoju moich Partnerów oraz samej siebie i niezatrzymywania się w jednym miejscu, a dążenia do wymarzonego celu.

  • Łukasz Zaworski

    Łukasz Zaworski

    Kierownik Zmiany, Wrocław

    Dowiedz się więcej

    Do Starbucks trafiłem rok temu. Dużą zasługę ma w tym team kawiarni w łódzkiej Manufakturze, z tamtejszym Store Managerem na czele. Wszystko zaczęło się od częstych wizyt na kawie i zaprzyjaźnieniu się z zespołem, gdzie po dłuższym czasie można powiedzieć - pół żartem, pół serio - usłyszałem: "pasowałbyś do nas!". Bez większego zastanowienia stwierdziłem: dlaczego nie?

    Zaczynając szkolenie nie wiedziałem czego się spodziewać, jednak już po miesiącu wiedziałem, że będzie to świetna przygoda. Ulubiona kawa i wyjątkowi partnerzy tworzący świetny klimat – klimat, który w każdej kawiarni jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Goście i partnerzy - to oni cały czas napędzają mnie do działania i śmiało mogę powiedzieć, że to, co osiągnąłem, zawdzięczam im.

    Dzięki pracy w Starbucks poznaję cały czas masę ludzi. Nauczyłem się zarówno szybszego podejmowania decyzji jak i szerszego spojrzenia na biznes. Jest to trochę jak praca na żywym organizmie – trzeba przewidzieć trochę rzeczy i być zawsze o krok przed!